PARAJD (PRAID) ja SZOVATA (SOVATA)

Tanssiryhmän ensimmäinen esiintyminen Parajdin suolakaivoksessa



Romanian suurin suolakaivoskylässä oli jo kaivostoimintaa Rooman vantakunnan aikana. Szeklerin asukkaat omistivat vapaasti Parajdin suola-aluetta vuoteen 1562 saakka - josta on käytetty Szekler Kansan Suola - kun szeklerin suolakaivokset julistettiin valtion monopoliksi.

Suolaa kutsuttiin ennen valkoiseksi kullaksi ja on nykyisinkin tosi tärkeä mineraalilähti niin eläimien kuin ihmisten elämässä. Parajdin suolareservi olisi riittävä koko Euoroopalle  lähes 400 vuodeksi.


 Jutaraidon tanssiryhmän ensimmäinen esiintyminen Transilvaniassa oli Parajdin suolakaivoksessa. Esiintymispaikka poikkesi edellisistä monissa suhteissa: se oli 100 metriä maan alla, jossa ryhmä esiintyy suola tanssilattialla. 
Suolahoidolla oleva yleisö näytti suurta innostusta Lapin ja Karjalan kansantanssiin ja perinteisiin.


 Iltapäivällä kävimme suola-alueen kuluisalla lomanviettopaikkalla, Szovatalla. Kaupungin mineraalipitoisilla vedellä parannettiin terveyttä jo keskiajalla.
Szovatalla on 6 suolaa järviä. Järvien vesi ja erittäin arvokas muta on käytetty hoitoon.


Kylpykaupungin suosittu mikroilmasto, rehevä kasvillisuus, lintujen rikas ja värikäs maailma vaikuttaa myönteisesti vieraiden fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.
Ryhmän rohkeimpia jäseniä lähtivät kokeilemaan uintia Karhun järvessä, joka on kaikista suurin suolajärvi ja sisältää noin 66000 tonnia liennutta suolaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti